Han synes det er trist at Åndalsnesfesten måtte avlyses på grunn av lite solgte billetter, og ser at folk i dag planlegger helgen senere enn tidligere.

– Det er ikke slik at man planlegger hva man skal gjøre hele året ved juletider. Nå venter man til torsdagen før helga. Det er klart det blir vanskelig for de som vil arrangerer noe, sier Øystein Valde.

– Er en slik fest noe Rauma Kulturhus kunne stått ansvarlig for?

– Det har vi egentlig ikke vurdert, foreløpig. Vi prøver der det er mulig ikke å stå med det økonomiske ansvaret. Vi ønsker helst å få folk til å leie lokalet selv. De fleste av de store vi har hatt i høst, er innleid av egen management. Som for eksempel Humorgallaen i november.

– Hva med konserten med Elg nå til helgen?

– Jeg er litt usikker på den, men Rita Eriksen kjørte vi selv og TrondheimSoltistene. Der fikk vi en god pris. Det er det det handler om.

– Skal et kulturhus gå med overskudd, mener du?

– Det er et godt spørsmål. Det er ikke lagt opp til det. Vi skal sørge for å gi kommunen et kulturtilbud som ellers ikke ville eksistert. Men Valde ser at det er viktig også å tjene på noen forestillinger for å være rustet til «tapsprosjekter».

- Hvor mange gjester regner dere med i et kostnadsoverslag før en forestilling?

– Det varierer, men vi regner i snitt med mellom 150 til 200 for å gå break-even. Alt over blir da overskudd. Men Valde innrømmer at det hadde vært en fordel om billetter hadde blitt solgt litt før selve dagen.

– Det er veldig vanskelig å planlegge – også for Grand – når man ikke vet hvor mange som kommer før dagen før. Men det er vanskelig å tvinge folk. Vi er vel litt bortskjemt. Vi trenger ikke planlegge; det skjer jo noe hele tiden.

Påkjenning

Han påpeker at slik ventetid før et arrangement er verst når det gjelder RaumaRock.– Der sitter vi med store utgifter og vet ikke om vi har nok penger før de siste dagene før arrangementet. Det er en utrolig psykisk påkjenning, som folk kanskje ikke helt skjønner.

Forringes

Valde påpeker at dårlig billettsalg kan også gi konsekvenser. – Når management som leier inn her, ser at billettsalget går dårlig, kan konsekvensen bli at det blir færre som ønsker å leie. Slik kan kulturtilbudet i Rauma forringes, avslutter han.