– Den gamle realskolen er et unikt bygg fra krigsepoken. Spesielt skiller inngangspartiet og portalen seg ut i forhold til de andre tyskerbrakkene som står igjen. De er ikke i så bra forfatning som realskolebygget og har en enklere stil, sier Tor Christian Jevanord.

Krigssamling

Han har som kjent en stor krigssamling, nå lagret på Setnesmoa, som han ønsker å få vist fram. Han har fremdeles sine krigssamlingsplaner i hodet, og håper inderlig at Rauma kommune ikke river realskolen.

– Bygget egner seg ypperlig til en krigssamling. Ikke bare ligger det strategisk til midt i sentrum, men har også en bunker tvers over vegen som kan innlemmes i et slags opplevelses senter.

Rive eller bevare realskolebygget på Åndalsnes? Rive Bevare Du må velge et alternativ Din stemme blir nå behandlet... Rive eller bevare realskolebygget på Åndalsnes? Rive 0% Bevare 100% Du har allerede stemt 14 stemmer

Stor interesse

Han ser gjennom sin egen samling, hvor interessert folk er av krigshistorie, og hvor opptatt de er av å komme på steder der ting fra krigen ligger igjen, eller der hendelser har funnet sted.

– Åndalsnes har jo en unik krigshistorie. Det skjedde mye her, både i starten av krigen og under frigjøringen. Man kunne laget et infosenter som viser hva som egentlig skjedde her – og i resten av fylket- og hvor man kan finne de forskjellige festningsverk, flyvrak og bunkere, for eksempel. Som et slags skattekart, sier Jevanord.

Vandring

I bunkeren over vegen, ser han for seg en spennende vandring i dunkel belysning blant uniformerte dukker med våpen fra den riktige tidsepoken.

Krigssamling. Tor Christian Jevanord har en unik krigssamling som nå står kun på lager.- Jeg håper å få vist den fram snart, sier han.

– Man kunne også lage en rundtur fra realskolebygget til Nesgarden og bunkeren der, og videre nedover til lokomotivstallen. Der kunne man vist fram det som tilhører jernbanens krigshistorie. Det var jo derfor krigen kom til Åndalsnes.

Samarbeidspartnere

Jevanord mener man må dra inn flere samarbeidspartnere og på den måten få til et unikt krigshistorisk senter.

– For noen år tilbake ble jeg kontaktet av et rederi som var veldig interessert i at jeg skulle utvikle mine planer. Turister etterspør kultur på sine reiser, og jeg har god tro på dette.

Stiftelse

Han er klar med sine planer, hvis bygget blir frigjort.

– Det en del folk som er i gang med en prosess for å få bygget over i en stiftelse, og jeg tror ikke det skal bli vanskelig å få midler til dette prosjektet. Det er stor interesse for min samling fra andre kommuner. Hvis det mot formodning ikke blir noe her, avslutter Jevanord.