Fjellfestivalen byr på flere turopplevelser enn de som er til fots.

Stall Ragnarok i Isfjorden tok tirsdag med seg seks helt ferske ryttere ut på tur i skog og mark.

– Jeg har alltid hatt lyst til å prøve å ri, og det har dattera min også. Nå er vi en hel gjeng her som skal prøve dette, og vi gleder oss veldig, forteller Aasta Marie Sveino Strand fra Ålesund før de legger i veg.

Langtur

Turen gikk til Ølsteinbrua, og de estimerte på forhånd at det ville ta omtrent fire timer, inkludert matpause undervegs. – Hvilke forventninger har dere til turen?

– Vi kommer nok til å få litt vondt i rumpa, men jeg tror det blir veldig moro, sier Sunniva Strand. Hun får støtte fra venninnene, Sigrid Bystøl og Hilde Lande.

– Vi er litt nervøse, men vi har blitt lovet noen snille hester, så det går nok bra, føyer Hilde til.

Ble kjent med hestene

Før de seks ferske rytterne kunne ri av gårde, måtte de gjøre klar hestene sine.

Det synes stalleier Cecilie Flydahl er viktig.

– Det er mange som blir litt mindre nervøse når de får mulighet til å bli litt kjent med hesten fra bakken først. Å børste og gjøre klar hesten er dessuten en del av opplevelsen, sier hun.

Hun har ofte med seg nybegynnere på tur.

– Det er store dyr, men det går som regel veldig bra. Det gjelder å matche rett hest til rett person, for de har jo også ulike personligheter, forklarer hun.

Hun synes de ferske rytterne er tøffe som legger av gårde på en såpass lang tur.

– Vi gir dem en kort innføring på ridebanen først, også bærer det til skogs. Jeg tror dette blir veldig hyggelig og moro, både for store og små, sier hun.

Veloppdragen hest

Mor og datter Strand utelukker ikke at dette er starten på en gryende interesse.

Vel i salen kunne de konstatere at ridning er moro.

– Hestene er veldig veloppdragne og snille, sjøl om det er litt høgt opp. Vi er begge veldig glade i dyr, så du skal ikke se bort fra at dette er noe vi vil fortsette med, sier Aasta Marie.

Snill. Sunniva Strand og fjordingen Harald rekker å bli litt kjent med hverandre før turen begynner. De ser ut til å finne tonen. Foto: Stine Vandevjen Olsen
På veg. Aasta Marie Sveino Strand på hesten Marissa (fremst) får gode råd fra hestevante Monika Havnes. Foto: Stine Vandevjen Olsen