Fire modige og utrolig heldige jenter går i kveld på scena i Rauma Kulturhus. Og det gjør de sammen med alle proffene i Riksteateret. De skal synge og spille teater og de sier de gleder seg veldig.

– Fordi det ikke er så mange som er så heldig at de får være med på noe slikt, sier Celine Louise Tokle. Hun er sammen med Amalie Dahl Hole, Sunniva Bakke Aukrust og Nicoline Klami Aass de fire heldige utvalgte til å få den spennende utfordringen og opplevelsen.

– På grunn av en misforståelse fikk kulturskolen denne henvendelsen fra Riksteateret veldig seint. Egentlig burde vi kanskje ha hatt en audition, men på grunn av tidsnød landet jeg på å plukke ut fire jenter på denne alderen som har vært med lengst i koret, sier kulturskolerektor Torkil Klami. Han har nå jobbet med de fire jentene i noen få intensive treningsøkter før vinterferien «stakk seg inn» og gjorde det å øve sammen vanskelig.

– Men vi kjenner til historien og vi kjenner sangene godt fra før, sier Amalie Dahl Hole. Alle fire jentene forteller at de har blitt lest for opp gjennom oppveksten av foreldre eller besteforeldre og sangene har de sunget ofte. Men sang er en ting. Det å bevege seg riktig på scena er noe annet. Den siste finpussen på det, får de sammen med de profesjonelle kort tid før forestillingen på torsdag.

Torkil Klami forteller at det stilles strenge krav når det gjelder Torbjørn Egners sanger og teaterstykker. Det kreves utstrakt troskap til Egners tegninger når det gjelder kulisser og kostymer og det skal heller ikke gjøres store forandringer når det gjelder det musikalske. Klami forteller at kostymer får de fire jentene utdelt når Riksteateret er på plass ut på dagen torsdag.

– Jeg gleder meg aller mest til å få sitte på i trikken, sier Nicoline og får støtte til det av Celine. Amalie ser fram til å få klappe løva, men er rask til å svare nei til vårt spørsmål om den er ekte.

– Forestillingen er utsolgt og salen er dermed full av folk. Blir dere nervøse?

De fire nikker. De er litt nervøse, men er samtidig veldig enige om at det skal bli veldig, veldig gøy.

Teateret

– Hele Kardemomme by handler om å være snille mot hverandre og å inkludere hverandre. At alle skal få være med. Derfor er det hyggelig for oss å inkludere fire gutter og jenter som får en stor opplevelse og en times prøvetid sammen med resten av ensemblet like før forestilling. Dette har fungert over all forventning og det gjør at Riksteateret får et enda sterkere fotfeste der vi er på besøk, sier Helge Rekdal som jobber i informasjonsavdelingen ved Riksteateret. Han legger til at de profesjonelle skuespillerne både blir inspirert og mektig imponert over hvor flinke de er og hvor pliktoppfyllende de har øvd for å gjøre det hele best mulig.

– Og så blir det ekstra oppmerksomhet i lokalavisa av slikt?

– Det spørsmålet vil jeg helst ikke kommentere, smiler Helge Rekdal.