Tirsdag kveld var det spesialvisning av filmen Rett Vest på Åndalsnes kino. Filmen hadde premiere 5. januar og siden da har over 10 000 mennesker sett filmen, ifølge regissøren.

– Vi har reist litt rundt og møtt folk i forbindelse med visningen av filmen og vi har sett at den er blitt svært godt mottatt. Det er veldig hyggelig. Vi gjør dette selvsagt for å promotere filmen, men også for å møte igjen de vi møtte under innspillingen, forteller den 28-årige unge regissøren, som så langt har laget fire spillefilmer og har to til som er ferdig til lansering.

Turné

Med seg på turneen har han skuespiller Ingar Helge Gimle og filmfotograf Oscar Dahlsbakken, som er faste «medhjelpere» i hans filmprosjekt.

– Jeg har sett Rett Vest fem ganger og den blir bare bedre og bedre, smiler Gimle.

Han spiller der en transvestitt som etter konas død, bestemmer seg for å ta en kjøretur fra Oslo til øya Ona med sin sønn. Der er det norgesmesterskap i quilting og konas kiltteppe er med på turen. Undervegs går turen innom både elvebredden ved Rauma elv på Lyngheim, og vegen opp til Trollstigen i Isterdalen.

– Vi har en del scener fra Tresfjordbrua og en liten tur innom Atlanterhavsvegen også, selv om det var litt utenom ruta til Ona, forteller regissøren.

Gjensyn

Ved elvebredden på Lyngheim, blir en lang teltscene spilt inn. Under innspillingen der møtte crewet en del av lokalbefolkningen som bor rett ved; Kjartan, Kjell og Thomas Sogge.

– De tente opp bål ved stranda der og kom bort for å spørre om hjelp. De hadde trøbbel med en av bilene, forteller Kjartan som synes det var kjempegøy å se de igjen.

De tre fra filmcrewet snakket ivrig med kinopublikummet og tok seg også av introduseringen av filmen.

– Dette er ikke en hodefilm, men en film man må se med hjertet, påpeker regissøren før visningen.

Til ettertanke

Og det var det; en film med mye følelser, humor og alvor i god kombinasjon, fremført av dyktige skuespillere.

– Filmen ble spilt inn i løpet av 15 – 16 dager i fjor høst med et lite budsjett. Da er man prisgitt dyktige skuespillere som stiller opp til litt lavere pris enn vanlig, sier Dahlsbakken.

Gimle på sin side, priser regissøren.

– Han lager ekte ting, mellommenneskelige ting, som jeg tenner på som skuespiller. Jeg vil være med på hans prosjekt. Men jeg må passe på så ingen andre overtar rollene mine. Han begynner å bli ettertraktet i miljøet, ler han.

Spørsmål

Etter filmen var det spørsmålstid og publikum var nysgjerrig. Blant annet ville de vite hvordan det var å spille transvestitt.

– Kaldt. Jeg skjønner godt at kvinner bruker bukser mer. Men det var gøy å være kvinne, å få brukt andre sider av en selv. Jeg hadde samtaler med en transvestitt i forkant av filmen og han rådet meg til å være naturlig. Ikke en jålete type, men en mer nedtonet versjon. Når man er den man er, glemmer man at det er en transvestitt. Men jeg tror neste generasjon, er ganske tolerante på dette, sier han.

Etter besøket på Åndalsnes, vil turen gå videre til Ålesund.

– Men først skal vi til Lensmannsgården i Innfjorden og sove over. Der er vi hver gang vi filmer i Romsdalen. Det skal bli kjekt å se de igjen, sier regissøren fornøyd.