– Jeg er veldig spent. Jeg har bare sett 20 minutt av filmen, så jeg er spent på hva som kommer med og hva som ikke gjør det, sa Magnhild Vik rett før hun gikk inn i kinosalen i Rauma Kulturhus lørdag kveld.

– Hvilken scene er helt sikkert med, tror du?

–Det nå være den på fjellet. Da jeg får melding om at det er ei kvige som har etterbyrde hengende ut. I og med at jeg var aleine var jeg veldig spent på om jeg kom til å få ho med meg. Både kalver og kyr har jeg godt lag med, men kvigene er litt som ungdom. Litt villere og ikke like lett å komme inn på, sier hun.

– Så der er det drama?

– Ja, det er det. Og det som jeg tror han ikke fikk med, var at tauet jeg brukte var så gammelt at jeg fryktet at det ville ryke. Det gjorde det også til slutt, men det tror jeg ikke Trygve fikk med seg, fortsetter hun.

– Tidligere har du sagt at du er spent på filmen, for der blottlegges også dine arbeidsmetoder. Hva mener du med det?

– Det er alltid noen som er flinkere enn deg. Som har reinere fjøs, og som legger sjela si i det. Og så er det slik at man alltid kan bli bedre.

Uten fortellerstemme

Det er Trygve Hagen fra Åndalsnes, bosatt i Oslo, som har laget den 56 minutt lange dokumentarfilmen «Magnhild Vik – melkebonde». Han ønsker å lage en hyllest til bøndene som kan noe, gjør noe og gir oss mat.

Også han var spent før premieren.

– Jeg har jo laget en film uten fortellerstemme fordi jeg mener at bildene er fortellende nok. Jeg er spent på reaksjonen fra folk på akkurat det, sier Hagen som nettopp på grunn av manglende fortellerstemme, ikke fikk filmen akseptert av NRK.

– Blottlegger meg litt

Hadde den blitt akseptert, hadde det vært med blanda følelser for Magnhild Vik.

– Det hadde vært både og. Det er dette med å blottstille seg. Og etter det som har skjedd de siste dagene, vet jeg ikke. Jeg kjente det stakk litt inni meg når jeg så hvor mange biler som var ute på parkeringsplassen da vi kom. Men samtidig er det jo veldig bra, at så mange har lyst å se filmen, sier Vik, og legger til at det etter den mye omtalte førerkort-saka, har begynt å roe seg.

– Når du går ut av kinosalen etter visning, kommer du til å føle deg stolt?

–Jeg håper det. Jeg er stolt av yrket mitt. Og så er Trygve veldig flink. Det er bare han, med ett kamera, i alle situasjoner og vinkler. Og det jeg har sett av filmen, liker jeg godt.

Rett før filmen startet fortalte filmskaperen at han kommer til å legge filmen ut på nettet.

- Som en gave fra meg til hele det norske folk. Sjøl om det kanskje høres fole ut, sa han lattermildt.