Det er formannskapet som er jury for kulturprisen, og de vedtok tirsdag enstemmig å gi prisen til Åndalsnes Musikkforening.

– Åndalsnes Musikkforening har i en årrekke vært en viktig kulturbærer i Rauma kommune og spredd sin musikkglede både lokalt og nasjonalt, heter det i begrunnelsen.

– En verdig vinner

Juryen har vektlagt at musikkforeningen har en lang og rik historie siden grunnleggelsen i 1918:

«Musikken de spiller i dag er annerledes enn for hundre år siden, men de har høstet lovord for sine prestasjoner i mange sammenhenger. De har vært aktive på stevner/konkurranser og stiller opp på lokale arrangementer. Korpset har fokus på å slippe til nye talenter fra skolemusikken, og mange ungdommer har hatt sin solodebut med Åndalsnes musikkforening. Korpset er ikke bare med å marsjer på 17. mai. De holder konserter, både i kulturhuset, i kirker og andre steder. De er med når julegraner skal tennes og når det skal skapes ekstra stemning rundt seremonier.»

Prisen vil bli delt ut på et eget arrangement som blir annonsert senere.

– Vi er i en tid hvor det er viktig at slike foreninger blir tatt vare på og satt pris på, og det var ingen tvil i juryen om at musikkforeningen er en verdig vinner, sier ordfører Lars Olav Hustad.

– Gledelig

Ordføreren delte onsdag ut blomster til styret i musikkforeninga, representert ved leder Øyvind Gjerstad, Berit Rødven og Roy Voldstad. De er svært glade for å motta prisen.

– Det er en anerkjennelse og en oppmuntring til oss, sier Gjerstad.

De forteller at prisen kom som en overraskelse.

– Vi hadde kanskje tenkt at dersom vi skulle få kulturprisen en gang hadde det kanskje vært i jubileumsåret om to år. Men dette er selvsagt veldig gledelig, sier Voldstad.

Vinner 20.000 kroner

Vinneren av kulturprisen vinner et kunstverk og 20.000 kroner.

– Vår umiddelbare tanke er at pengene bør brukes på rekruttering. Det er jo ikke til å komme fra at vi sliter litt med rekrutteringen, sier Gjerstad og får støtte fra de andre to.

– Vi har kanskje særlig en jobb å gjøre for å få inn musikere som ikke er aktive i dag, men som har vært med tidligere, enten de har vært med oss, i skolekorps, i kulturskolen eller andre musikkforeninger. I tillegg er vi selvsagt avhengig av at flere unge begynner å spille, sier Rødven.

De håper at tildelingen av kulturprisen også skal hjelpe flere musikanter å få øynene opp for musikkforeningen.

– Vi vil gjerne bli flere. Vi er en gjeng med veldig godt humør, og vi har det alltid moro på øvelsene, sier Voldstad.

Åndalsnes Musikkforening har travle tider. Den 11. desember holder de konsert sammen med Åndalsnes Damekor, og den 6. januar holder de sin årlige nyttårskonsert.