– Han bodde på Veblungsnes og på grunn av den store depresjonen, utvandret han til Nord Dakota i 1922, forteller Trygve Lerwick som akkurat har kommet til gjestebrygga fra cruisebåten Queen Mary 2 sammen med sin kone Leila.

De to gikk om bord i cruisebåten i New York for vel to uker siden, og har hatt noen dager i Oslo der de også har hilst på slektninger. Nå står Åndalsnes for tur.

Trygve Lerwicks far, med samme navn, var sønn av Jon og Kari Lerwick som bodde på Veblungsnes. Kari var født Hanekamhaug.

– Hun var søster til min farfar, Andreas Hanekamhaug. Min far heter Alf Hanekamhaug, og han venter på oss på slektsgården, forteller Torill Hanekamhaug som er en av flere slektninger som har møtt frem på kaia for å ta imot norskamerikanerne.

I tillegg har Alf Yrjan Hanekamhaug, som er Torills sønn, møtt frem – sammen med Ørjar Heen og Olav Elling Gausdal som begge er tremenninger til Trygve Lerwick.

Det er ikke lett å få full oversikt over slektsforholdene for utenforstående, og som Torill sier, kan vel hele stedet være i slekt med hverandre går man langt nok tilbake.

– Nærmeste slekt er nok Bente og Ann Kavli, tror Torill.

Delegasjonen som har møtte frem på kaia skal nå ta ekteparet på en liten sightseeing til blant annet Grytten kirkegård der noen av slektningene ligger begravet, så til Hanekamhaug der slekta kommer fra og til slutt på lunsj til Woldstad gård, der det også bor slektninger av norskamerikanerne. Ekteparet Lerwick synes det er kjekt å få komme tilbake for andre gang.

– Vi var her også i 1985 og bodde på et pensjonat kalt Setnes, husker jeg, sier Trygve og forteller at hans far var sjømann på The Great Lakes i sin tid og at han selv har vært reporter i yngre dager.

– Nå skriver jeg bøker. Computer User books. De ligger ute på Amazon, smiler han og overrekker sitt visittkort. Selv om han er godt inn i pensjonistalderen, hviler han visstnok ikke på sine laurbær. Nå ser de frem til en fin dag i fotsporene til sine forfedre.