Du kunne ringe fra kiosken på Horgheimseidet helt til formiddag torsdag. Men så var det også definitivt slutt. Da ble all forbindelse med omverden kuttet, pengespalten og kortspalten tapet igjen og pengekassa fjernet.

– Her var det jammen ikke mye penger, sier Olav Sandberg som hadde fått jobben med å ribbe telefonkiosken og pusse den opp.

Ja, du las riktig. Pusse den opp. Kiosken er en av 100 kiosker her i landet som er vernet og som fra 1. januar 2016 blir overtatt av Telenor Kultur.

– Jeg fjerner alt som ikke skal være her, vasker og renser og så skal den males i sine opprinnelige farger. Vi henger også opp et skilt der folk kan lese seg til historien rundt disse kiosken. De har arkitektur fra 30-tallet, forteller Sandberg og legger til at disse kioskene er et populært samleobjekt.

Så populært at etterspørselen er stor, og så populært at det er strenge prosedyrer rundt skroting av kioskene som ikke er vernet.

– Hvorfor vernes kiosken på Horgheimseidet?

– Det vet jeg ikke. Og du kan også spørre om hvorfor den har blitt plassert her. Trolig fordi det er et sted der mange turister stopper. Men den har ikke vært mye brukt og er ikke vernet av den grunn i alle all, sier Sandberg som tidligere arbeidet i Televerket.

Fra og med torsdag 1. oktober er altså denne kiosken en vernet museumsgjenstand. Og summetonen er definitivt blitt historie.

Olav Sandberg har fått jobben med å pusse på den nå utrangerte telefonkiosken på Horgheimseidet. Foto: Stein Siem