Victoria Berg Hansen, Marte Rovick og Amalie Sletta kastet seg ut i sjøen fra flytebrygga utenfor sentrum av Åndalsnes i går ettermiddag. Mest for moro skyld, men også for å få en etterlengtet avkjøling fra ei sol som nesten var ubehagelig varm.

Men det koker i turistkommunen også i mer overført betydning.

Etter en kjølig og grå vår og forsommer har sommertrafikken endelig tatt seg opp. Overnattingsstedene strekker seg langt for å oppdrive ledige senger, men fra Grand Hotell Bellevue til de minste campingplassene rapporteres det om sprengt kapasitet - knapt ei eneste ledig seng er å oppdrive.

Veldig opptatt

- Jo, det er veldig opptatt og fullt her. Men det hender at vi får noen avbestillinger, så vi prøver å skaffe en seng så sant vi makter det, sier vakthavende resepsjonist ved Grand Hotell.

- De siste dagene har det vært veldig bra, men totalt sett ligger vi fortsatt bak fjoråret på grunn av lavere trafikk i juni og første del av juli, sier Jørn Ole Skiri ved Saltkjelsneset Camping i Rødvenfjorden.

Reiselivssjef Hilde Gråberg Bakke er som vanlig den som har den beste oversikten over hele kommunen og alle medlemsbedriftene i Romsdal Handel og Reiseliv.

Ni busser

- I går sendte vi hele ni busser med Romsdalseggen-vandrere til Vengedalen, og det er i hvert fall ny rekord. Om det var ny dagsrekord av folk som faktisk gikk over Romsdalseggen vet jeg ikke, men i tillegg til de ni bussene var det også uvanlig mange privatbiler som hadde parkert, sier Gråberg Bakke.

- Det generelle inntrykket er at vi har veldig stor trafikk nå om dagen og svært få ledige senger. De som har bestilt overnatting på forhånd har vært smarte - de som kommer på besøk uten å ha bestilt på forhånd ligger dårlig an, fastslår reiselivssjefen.

Åndalsnes Avis har stilt spørsmålet til flere lokale reiselivsaktører og myndighetspersoner om hvordan Rauma og særlig Åndalsnes skal takle en kraftig økning i turisttrafikken dersom den mye omtalte gondolbana til Nesaksla blir bygd.

- Jeg ser for meg at anlegget også på toppen av Nesaksla vil bli rigget for å ta i mot trafikken. Nøyaktig hvordan det vil slå ut må selvfølgelig vurderes nøye før man starter byggingen.

- Men hovedbudskapet mitt er at vi må være positive til det som skjer. Over alt møter jeg turister som gir oss gode tilbakemeldinger og skryt, og veldig få klager, sier Hilde Gråberg Bakke.

Sommervarmt og trivelig sommerstemning i Åndalsnes sentrum. Foto: Kjetil Svanemyr