Endelig fikk vi se hvor suveren spanjolen Kilian Jornet er som toppturspesialist og skikjører. I ekstremløpet Romsdal Randone, der deltakere med ekstreme skiferdigheter og kondisjon av en annen verden løp i kø opp og ned fjellsidene i Isfjorden - der var diskusjonen om spanjolen ville komme først over målstreken lagt død allerede etter noen få minutter.

Spørsmålet var bare hvor stort forsprang han ville skaffe seg i løpet av de 2.000 høgdemetrene som skulle klatres opp og kjøres ned igjen.

Svaret fikk tilskuerne ved skistadion 1 time 48 minutter og 59 sekunder seinere da Kilian Jornet passerte målstreken, verken merkbart svett eller sliten.

Fersk norgesmester

14 minutter seinere kom Glenn Tore Løland, en av Norges beste randoneløpere. Og så kom Isfjordens egen Jøran Grøvdal, fersk norgesmester i veteranklassen, seks minutter unna andreplassen.

Grøvdal satte på plass nærmere 100 konkurrenter, mange av dem topptrente og atskillig yngre idrettsatleter.

Men Kilian Jornet stakk altså fra alt og alle opp og ned de lange og bratte motbakkene.

Årets Romsdal Randone ble et litt annet løp enn planlagt på grunn av rasfaren. Arrangøren valgte å kutte ut bestigningen av både Galtåtind, Søre Klauva og Kirketaket. Løypa gikk i stedet to turer opp fra Skardsetra, første gang opp til toppen av Skarven og andre gang opp til skardet under Søre-Klauva, før avslutningen over Steinberget og ned til skistadion.

- En fin tur

- Det er helt greit at løypa unngikk de bratteste og farligste fjellsidene i dag. Det var mye løs og tung snø som kunne være rasfarlig, kommenterte den spanske superløperen etter målgangen.

- Jeg hadde uansett en fin tur, og jeg bestiger mange topper på treningsturene mine, så jeg var ikke spesielt skuffet over at vi ikke nådde noen topper i dag, sa Kilian Jornet.

Han skrøt ellers stort av både arrangørene og løpet.

- Løpet var veldig godt organisert med gode spor, på tross av all snøen som har kommet, mente Jornet.

Rasfare

Løpsleder Ola Hovdenak var overbevist om at det var riktig å legge om løypa på grunn av rasfaren.

- Det har gått flere ferske ras i nærheten av der den egentlige løypa skulle gå, så jeg er ikke i tvil om at vi gjorde det rette valget, sa Hovdenak.

Rundt 100 randoneløpere startet i konkurransen, som hadde tre klasser: Touring uten tidtaking, Speed og Racing, de to sistnevnte med tidtaking.

Dagens tre beste kvinner Ida Nilsson (2:21:37), Malene Blikken Haukøy (2:24:06) og Hildegunn Gjertrud Hovdenak (2:31:52). Kilian Jornets samboer Emelie Forsberg var en av flere som brøt løpet undervegs.