Onsdag vitnet Stig Ivar Mork, tidligere daglig leder i Kristiseter, og nå distriktsleder i Veidekke, i saken.

– Det verste er den oveføringen av ansvaret og risiko fra Hent til kommunen. Kommunen har engasjert en rådgiver som har prosjektert ei fylling som kommunen er ansvarlig for. Om noe skjer om et år eller fem år sitter kommunen med begge beina i grautfatet!

– Oppfattet dere at dere hadde et ansvar for grunnforholdene da dere leverte deres tilbud, spurte rettens administrator Svein Eikrem.

- Ja, selvsagt. Alt det må vi ta hensyn til. Vi kan ikke forvente at det skal løses utenfor vår tomt, sier han.

Veidekke mener tilbudet fra Hent skulle vært avvist, fordi de blant annet mener at Hent har tatt forbehold om grunnforholdene på Stokkekaia.

- Anbefalte å bruke peler

Det er prosjektleder i Veidekke, Hans Petter Brandal, enig i.

Han vitnet også onsdag. Begge parter har i retten brukt mye tid på nettopp grunnforholdene på Stokkekaia.

- Vår geotekniker anbefalte at vi gikk inn med ei pelet løsning. Det ville ikke påvirket ha områdene rundt, sier han.

Har mener at Hent har forutsatt at grunnen er langt bedre enn det de selv mener det er grunn for.

- Basert på setningsproblematikk, mener vi det ikke er mulig å oppnå det grunntrykket de har lagt til grunn, sier han.

Christian Rekdal Havnegjerde, geotekniker i Multiconsult, var engasjert av Veidekke i prosessen:

- Vi vurderte grunnforholdene som krevende. Områdestabiliteten er det byggherren som har ansvaret for, men lokalstabiliten - stabiliteten på tomta - må nødvendigvis tilfalle entreprenøren. Sånn som vi vurderer det, er et grunntrykk på 250 kilopascal alt for høgt. Det vil gi en betydelig risiko for setningsskader, mener han.

En stor jobb

Mork forklarte også hvor mye ressurser Veidekke brukte på å levere et tilbud. Veidekke krever erstatning begrenset oppad til 25,7 millioner kroner:

– Vi bruker alvorlig mye tid på planlegge noe vi kan stå for og som er gjennomførbart. Hvis kommunen ikke ønsker endringer, så er du forpliktet til å bygge det. Så det kan ikke gjøres enkelt, sier han.

Han mener derimot at Hent har hatt mulighet til å spare mye penger på helsehusprosjektet, i samspillfasen.

– Det har blitt gjort store endinger fra tilbudet de vant med. Kjelleren og tannklinikken er ute, fasaden er helt endret og det har kommet til et kjøkken. Som fagmann kan jeg se at Hent har spart mye penger, sier han.

Kommunen har tidligere avvist at risikoen har blit overført, og har pekt på at det de har gjort er for å sikre stabiliteten i hele området, ikke på helsehustomta.