Konsekvensen er at det verken er kraftproduksjon eller leveranse av vann til genbanken på Herje.

For genbanken er situasjonen alvorlig. De små mengdene vann som kom ned til genbanken fra Herjevatnet, var i morges brunt og skittent. De forsynes nå gjennom ei reserveløsning direkte fra elva.

Foreløpig lever fisken. Konsekvensen av vannledningsbruddet er det for tidlig å si noe om.

- Ja, fisken lever så langt og vi har fått renset opp ganske mye, men all tilførsel til anlegget var over ei viss tid totalt tett på grunn av skitt i vannet, sier Linda Aaram hos Fylkesmannen. Hun legger til at det fortsatt er usikkert om langtidvirkningen for fisken.

- Men det ser som sagt bra ut så langt og går dette bra, så har vi hatt flaks, sier Aaram. Hun legger til at det også var heldig at halvparten av fisken i anlegget var flyttet til Hamre tidligere i høst.

- Hva med vannet i elva nå, er det nok og er det reint?

- Det klarner opp etter hvert og ja, vi tror det vil være nok så lenge kraftproduksjonen ikke vil gå på ei stund. Dette er den gamle forsyningen vår til anlegget.

Det er Rauma Energi som driver kraftverket. Administrerende direktør Alf Midttun opplyser til Åndalsnes Avis at de fikk melding om ledningsbruddet klokka 05 fredag. De sendte ut folk og fikk stanset vanntilførselen fra Herjevatnet. Det er likevel så store vannmengder og -trykk, at bruddstedet ser ut som et bombekrater.

Midtun vet ikke årsaken til ledningsbruddet. Han har underettet både forsikringsselskap, de ansvarlige for prosjekteringen og entreprenør. Opprydningsarbeidet starter så fort det lar seg gjøre over helga.