Selskapet Nor Recycling AS er et samarbeid mellom PartnerPlast AS, Astero AS, RIR Næring AS og et skandinavisk, børsnotert selskap. Fabrikken skal være klar neste år.

Administrerende direktør i PartnerPlast, Tom Samuelsen, er ikke tilgjengelig for Åndalsnes Avis onsdag, men forteller til Romsdals Budstikke at de ønsker å ta sin del av miljøansvaret med plastprodukter som ikke lenger kan brukes.

– Ideen bak den nye bedriften er enkel: Vi skal samle inn plast som er utrangert eller kassert, transportere plasten til Åndalsnes og gjøre plastmaterialet klart for bruk i nye produkter, sier han til Romsdals Budstikke.

Folk i arbeid

Per Olav Myrstad, administrerende direktør i arbeidsmarkedsbedriften Astero, forteller til Åndalsnes Avis at deres motivasjon for å gå inn i prosjektet er at de ønsker å få flere i arbeid.

– Vi ønsker å skape flere arbeidsplasser og tilrettelegge for dem som av ulike grunner har falt utenfor det ordinære arbeidsmarkedet. Vi ser på denne fabrikken både som en mulighet til å få oppkvalifisert arbeidstakere gjennom praksis, og også få dem ut i fast jobb, sier han.

Han ser at å jobbe sammen med andre har gode effekter.

– Plast er viktig på Åndalsnes, så å legge en slik bedrift der virker logisk. Det er inspirerende for oss å jobbe med personer som Tom Samuelsen, og det er mange slike som ham på Åndalsnes. De får til ting, sier han.

Et stort miljøproblem

Ifølge Romsdals Budstikke er det ennå ikke klart hvor på Åndalsnes fabrikken skal ligge, men målet er å starte allerede neste sommer.

RIR Næring AS, som tilbyr avfallshåndtering for næringslivet, er også en av aktørene bak det nye selskapet.

Daglig leder i RIR Næring AS, Jan-Egil Korseberg, forteller til Åndalsnes Avis at de vil bidra inn i selskapet med sin kompetanse når det kommer til renovasjonslogistikk.

Han forteller videre at det i første omgang rene plastprodukter fra industrien som skal gjenvinnes på fabrikken.

– Plast er en kjempestor miljøutfordring, og det jobbes stort internasjonalt for å ta tak i dette problemet. Man estimerer at i 2050 vil det være like mye plast som fisk i verdenshavene, forteller han.

¨Det forventes at det i framtida vil bli strengere regler for plastproduksjon, og at produsentene vil få et returansvar.

– Da vil produsentene få ansvar for å ta igjen plastproduktene i en returordning lik den vi har på elektriske artikler i dag. Det PartnerPlast nå gjør, ved å gå i front for dette nye selskapet, er å ruste seg for framtida og ta sin del av ansvaret for bærekraftig produksjon.