Førstkommende mandag skal det politisk sammensatte utdanningsutvalget for Møre og Romsdal fylke si ja eller nei til forslaget om å legge ned den såkalte TIP-linja (Teknisk Industriell Produksjon) ved den videregående skolen på Åndalsnes.

Hvis fylkespolitikerne sier ja til nedleggelse ryker en av de eldste yrkesfaglinjene med 13 elevplasser ved skolen.

Sterke reaksjoner

Tidligere i høst ble det kjent at konsulentfirmaet Norconsult foreslo å legge ned TIP. Forslaget vakte sterke reaksjoner både ved skolen og i det lokale næringslivet, som rekrutterer mange unge ansatte nettopp fra den tradisjonsrike utdanningen. Det som tidligere ble kalt «jern og metall» ved Rauma videregående skole har skapt mange dyktige fagarbeidere helt siden skolen ble grunnlagt.

Men nå har fylkesadministrasjonen valgt å følge rådet fra konsulentfirmaet. Og dersom ikke fylkespolitikerne i Utdanningsutvalget snur helt om når de møtes mandag, så er det antakelig over og ut for utdanningen av metallarbeidere og mekanikere i Rauma.

Saka skal sluttbehandles i Fylkestinget, men etter det Åndalsnes erfarer skal det mye til for å gjøre om på et vedtak i det underliggende Utdanningsutvalget.

– Det som har vært viktig for oss er å følge opp politikernes krav om å skape en balansert struktur for organiseringen av de videregående skolene i fylket. Jeg forstår reaksjonene i Rauma, men de endringene som nå gjøres berører mange skoler, også Rauma videregående skole, sier fylkesutdanningssjef Erik Brekken.

Regionstilbud

Han peker på at innstillingen til Utdanningsutvalget også inneholder en anbefaling om at Hotell- og restaurantfagene ved RVS blir oppgradert til såkalt regionstilbud. Det får som konsekvens at den tilsvarende fagkretsen ved Fræna videregående skole legges ned.

– Rauma skoles utfordring blir da å fylle opp kapasiteten innen hotell- og restaurantfagene, og hvis skolen klarer det, så vil tapet av elevplasser ved TIP kunne bli oppveid, sier Erik Brekken.

– Vil du, som tidligere rektor ved skolen, si noe om hvordan det føles å gå inn for å legge ned en yrkesfaglinje ved en skole du kjenner godt?

– Nei, jeg vil ikke gi noen kommentar om mine tanker rundt det. Jeg har gitt et svar på det politikerne har spurt om, og det har liten interesse å snakke om hva som er mine personlige følelser knyttet til saka.

Rektor Eva M. Krogstad Leergaard ved Rauma videregående skole ønsker ikke å kommentere saka, med henvisning til at det forventes å være lojal overfor fylkeskommunen som eier og øverste ledelse for skolen.

Forsiktig

Avdelingslederen for yrkesfagene ved RVS, Ole Tommy Ødegård, bekrefter at temaet er et høgaktuelt tema i lærerkollegiet ved skolen, er ellers er også han forsiktig i sine uttalelser.

– Utover det å uttrykke en bekymring for at en linje kan bli lagt ned, så må jeg overlate til andre å mene noe om hvordan saka skal behandles videre, sier Ole Tommy Ødegård.

Når politikerne i Utdanningsutvalget skal gjøre et vedtak i saka mandag, så sitter det ingen politikere fra Rauma rundt bordet for å ta saka på vegne av RVS. Men etter det Åndalsnes Avis forstår pågår det lobbyvirksomhet i kulissene for å berge den gamle yrkesfaglinja ved Rauma videregående skole.

Fylkesutdanningssjef Erik Brekken sin jobb er å følge opp politikernes krav om effektiv skolestruktur. Foto: Evy Kavli