Forsvarssjefen har nylig fremlagt et arbeidsnotat kalt ”Førstelinjeforsvaret”, datert 12.juni i år. I samråd med sine nærmeste rådgivere i forsvarsstaben, har dokumentet blitt drøftet for deretter å danne grunnlag for en fagmilitær anbefaling som Forsvarssjefen skal overlevere Regjeringen innen 1.oktober. Utredningen synes også denne gangen å være omfattende, med flere alternativer, og hvor HV 11 er blant noen få HV- distrikter som er truet.

Gjeldende forsvarsplan ble så sent som mars 2012 vedtatt av Regjeringen, etter behandling i Stortinget. Jeg var aktivt med på arbeidet den gang overfor ”Mørebenken” og miljøer i Oslo. Samtlige HV- distrikt ble opprettholdt, inkl HV-skolen på Dombås. Erfaringene etter stormen ”Dagmar” bidrog nok sterkt i det politiske skjønnet den gangen.

Nå er jeg redd utfordringene kan bli større, dersom forsvarsbudsjettet ikke øker relativt mye - antydet med minst 1,2 milliarder. Med et budsjett på knapt 44 milliarder, hvorav vel 1,2 milliarder går til HV, er det knappe rammer forsvarssjefen har til disposisjon når det skal planlegges for et taktisk, defensivt og fagmilitært forsvar med høg grad av teknologi og kompetanse. Forsvarsbudsjettet inneholder mange felter som retter seg mot det sivile samfunn, i tillegg til store utenlandsoperasjoner. I vår verden er nok dette viktig, i en tid med økt konfliktnivå og terrorisme og over 41 mill mennesker på flukt. Her trengs en aktiv utenrikspolitikk hvor despoter, vanstyre og terror søkes bekjempet. Norge må ta sin del av ansvaret ut over det å debattere hvor mange tusen flyktninger vi skal motta!

Heimevernet har i dag 11 distriktsstaber fordelt på 110 HV- områder med totalt 42.000 personer. HV 11 er blant tre distrikter som kan bli avviklet, avhengig av bevilgninger og prioriteringer. Dette reiser noen spørsmål hos meg:

• Er territoriet fra Sognefjorden til Orkanger av fagmilitær liten interesse i nasjonal sammenheng?

• Har dette området for stort preg av sivil beredskap og sikkerhet som belastes forsvarsbudsjettet?• Er det av betydning at vi mangler et region-/landsdelsenter i dette området?

• Kan samhandlingen mellom det sivile samfunn og staten ved HV svekkes og miste oppslutning blant innbyggerne dersom nærheten til HV blir borte ved en ev flytting?

• Mener forsvarssjefen at forsvaret bærer en for stor del av den sivile beredskapen knyttet til forsvar og tilsyn med store og viktige installasjoner i området?

• Kan det være store bygningsmessige utfordringer eller oppgraderinger på de gjeldende HV- leirene, og som må belastes forsvarsbudsjettet?

Venstre vil følge saken overfor egne stortingsrepresentanter og samarbeidsallianser. Vi vil søke svar på spørsmålene vi stiller. Vi vil fremheve behovet for en profesjonell organisasjon innenfor dette store området med stor verdiskapning og utfordrende natur i et skiftende klima. Vi er bekymret for om den store støtten og legitimiteten HV har i befolkningen for sitt formål, kan tape seg over tid. Vi vil også spille inn spørsmålet om ikke Sivilforsvaret kan samlokaliseres med HV, da mange likheter her kan styrke statens redskap når formålene synes identiske. Jeg tror samtidig at de kommunale brann- og redningsorganisasjonene sammen med de lokale kraftverkene bør spille en mer sentral rolle, slik vi så det under ”Dagmar”.

Selv om det, særlig knyttet til støy, kan være konfliktfylt å være vertskommune for forsvaret, ser vi verdien av å opprettholde Setnesmoen leir til nytte både for Rauma og distriktet.Vi vil følge saken tett i tida som kommer!

Arne Steffen Lillehagen,

Forsvarsvenn og ordførerkandidat for Rauma Venstre