60-sona på fylkesveg 64 på Holmemstranda har blitt mye omtalt. Ikke minst takket være Alfred Nielsen som har hatt sin egen aksjonen med skilt i området. Han hevder hastigheten på stedet er altfor høg og forteller om stadige nestenulykker.

Statens vegvesen har nå gjennomført fartsmåling på stedet, ett år etter at det ble lovet.

– 15 prosent av trafikken har en gjennomsnittshastighet på 70 kilometer, forteller Torbjørn Gjendem som har gjennomført målingen i perioden 18. august til 4. september. Hastigheten var tilnærmet lik for trafikken i begge retninger. Gjendem viser også til at total gjennomsnitt for all trafikken var 62 km/t. Han legger også til at denne målingen bare måler gjennomsnitt og at det ikke er mulig å lese hastigheten til hvert enkelt kjøretøy. I gjennomsnitt har det passert 1850 kjøretøy i døgnet.

Lystavle

Torbjørn Gjendem legger ikke skjul på at hastigheten i området er for høg og som et midlertidig tiltak er det nå satt om ei lystavle som forteller bilistene hvor fort de kjører.

– Erfaring viser at slike tavler reduserer gjennomsnittshastigheten med 2 til 3 km/t, sier Jan Gunnar Sandblåst som jobber med fartsbegrensninger i Vegvesenet. Han sier det ikke er mulig med fartshumper på en veg som dette og at det heller ikke er grunnlag for å sette ned hastigheten til 50 km/t. Om rådet kan ikke defineres som tettbygd strøk.

Tiltak

Jan Gunnar Sandblåst legger ikke skjul på at fartsnivået i området er for høgt, men at Vegvesenet ikke har flere virkemidler å sette inn. Han henviser til politiet når det gjelder å sjekke lovbrudd i forhold til hastighetsovertredelser.

– Jeg sendte en henvendelse til UP-sjef Per Einar Holum den 22. juni da dette var tatt opp i avisa sist. Her oppfordret jeg til at det skal bli gjennomført kontroll på stedet, sier lensmann Andreas Hustad. Han vet derimot ikke om det har blitt gjort fordi UP gjennomfører slike kontroller uten å informere om det.

– Vi er mye i området, men har nok mest prioritert E 136, ikke minst på grunn av ulykkesstatistikken. Men vi lytter også til innspill. Vi får rett og slett ufattelig mange innspill fra ulike hold om hvor vi bør avholde kontroll. Et stort paradoks er derimot at de som ber oss om å holde kontroll ofte kan være de første til å melde fra på sosiale medier om at det er kontroll på et sted. Dermed reduseres også effekten, sier UP-leder Per Einar Holum.