FOR VEL EI UKE SIDEN tok vi i lokalavisa tak etter at blant annet Joachim Nedregård hadde leserinnlegg på trykk. Vi fikk mange reaksjoner etter innleggene, og det var ingen tvil om at mange var engasjert i saka. Sjøl om noen stusset over hvorfor vi tok tak i dette nå.

LOKALAVISA SKAL sette dagsorden. Vi skal være en aktør som også tar opp spørsmål som engasjerer, som kan være kontroversielle og som sørger for debatt. Det gjorde vi også uka før med saka rundt det faktum at det ikke blir turistkontor på Åndalsnes til sommeren. Det er ikke bare vi som setter dagsorden; rådmannen gjorde det i formannskapsmøtet tirsdag hvor politikerne ga ham tommelen opp. De var enige i at det bør vurderes å se på mulighetene for en stor barnehage i bygda. Framfor flere. Sjøl om det er gjort et annet vedtak tidligere.

PÅ REDAKSJONSMØTENE her på huset har vi mange saker opp til vurdering og til diskusjon. Det handler sjølsagt ikke om hva vi mener, men hva vi «ser» som viktige saker å sette fokus på i spaltene. Ved å stille objektive og riktige spørsmål, ved å ta opp ting som berører og som skaper den debatten alle bør se som formålstjenlig for å komme seg videre fram mot beslutningsprosessen.

Å VÆRE UENIGE er en del av prosessen – en del av dagsorden. I vår demokratiske verden kan det ikke bli slik at vi nikker samtykkende for eksempel til mulla Krekar som vil ta livet av de som tegner karikaturer av profeten Muhammed. Det må være slik, når det settes sluttstrek for debatten og beslutningen skal tas, at det vises respekt når avgjørelsen er fattet. Og at ingen aksepterer drap og terror, derfor var det godt å høre torsdag kveld at Krekar var pågrepet for sine uttalelser.

Jeg kan ikke gjøre noe annet enn det som mitt styre har sagt at jeg skal forholde meg til. Jeg kan være så uenig jeg bare vil, men jeg må forholde meg til det som er vedtatt, etter at den gode debatten er gjennomført. Det må politikerne gjøre, det må administrasjonen følge opp og det må de ansatte i Nordveggen AS og i Reiselivsdestinasjonen også gjøre. Hvis ikke mister man respekt og kan risikere å få en advarsel for manglende lojalitet i forhold til et lovlig fattet vedtak. I verste fall kan man også miste jobben sin!

DE SOM MENER at det burde vært avkjøring ved Vågstrandstunnelen, de som mener det er riktig at kommunen sponser husleie og de som mener at nattoget må på plass igjen på Raumabanen må sjølsagt få kjempe for det de tror på. Å kjempe for en sak er viktig. Men når vedtaket er fattet må man forholde seg til det. Og ikke minst respektere det. Det blir omtrent som en dom i tingretten. Man kan anke og følge de prosedyrer som følger i forhold til å få saka opp i lagmannsretten. Men når dommen er kommet må man respektere det og også og akseptere at man ikke har ankemulighet til Høyesterett. Punktum er satt; bokstavelig talt.

DET Å TA TAK er en del av temaet i dagens lørdagsseksjon. Her handler det blant annet om å sette dagsorden for egen helse, for eget velvære. Det å få støtte av gode venner hjelper ofte, uansett om det handler om helse eller ei utfordring som skulle komme på når dagsorden settes. God helg!

Lars Smisethjell redaktør