– Det kan bli litt kjedelig å vente noen ganger, forteller Sofie Dønheim fra Rødven.

Klokken har passert elleve og dagen som guide i Rødven stavkirke har startet. Sofie har kledd på seg det røde og svarte kirkekostymet, har nøklene i hånden og er klar for å åpne opp og ta imot besøkende. Det er ikke en turist å se, men Sofie er vant til å måtte vente litt.

– På denne tiden av sommeren kommer det gjerne en del innom, men de kommer ganske spredt, forteller hun.

For selv om det er godt merket til den sjarmerende kirka fra rundt 1100-tallet, kan den ligge godt gjemt for de fleste. Kirka holder åpent elleve til fire, men det hender også at Sofie må holde oppe litt lenger.

– Det kommer av og til turister når jeg skal stenge. Men siden det ikke alltid er så mange som kommer innom, så kan jeg ikke stenge porten når de spør heller, sier hun.

De er to som bytter på å være guide i stavkirken, og dette er andre sommeren Sofie jobber her. Hun er enig i at det er litt annerledes enn hva mange andre på hennes alder har som sommerjobb.

Hvordan fikk du denne jobben?

– Det var egentlig veldig tilfeldig. Jeg fikk spørsmål om å begynne å jobbe her i fjor og syntes det hørtes interessant ut, forteller hun.

 Hvordan opplever du turistene som kommer på besøk?

– Det spørs litt hva de interesserer seg for. Mange har en plan om å se alle stavkirkene og er veldig interessert i å vite mest mulig. Det er også mange som vil ta bilder med meg, siden jeg har på meg det kostymet her. Men de er som oftest hyggelige og greie å ha med å gjøre, smiler hun.

Klokken har blitt halv tolv og det er fortsatt ingen som har tatt turen innom. Selv om solen steker på, er det godt og kjølig inne i kirka.

Hva gjør du for å få tiden til å gå?

- Jeg leser eller hører på musikk. Det kan fort gå en time eller to mellom hvert besøk, sier hun.

Sofie viser inn til den lille stavkirka i Rødven. Til tider kan det bli mye venting på besøkende. Foto: Marie Myklebostad